Beautiful Czech Republic

У посети код наших чешких пријатеља

У склопу сарадње између Митровачке гимназије и гимназије Пиркиново провели смо пет дана у Чешкој, од 28. априла до 2. маја. Наше школе су веома сличне по изгледу и имају много историјских паралела, јер су обе основане у 19. веку.
Прошлог октобра смо били домаћини ученицима из Чешке, али смо остали у контакту и заједно се радовали поновном сусрету. Коначно, у понедељак, 28. априла, наши домаћини су нам у својој школи приредили концерт виолина и цимбала у знак добродошлице. Концерт је водио професор Витус Трумпеш, на репертоару је била прелепа чешка народна музика, а поздравни говор је одржао професор Јиржи Кубалек.
Згуснути распоред наше посете имао је за циљ да се покажу знаменитости града и околине – Ходоњина, Лучине и Кнеждуба. Ишли смо у шетњу у Белим Карпатима и прешли читавих 10 километара, а са видиковца смо могли да уживамо у дивном погледу. На излету у Брно смо посетили дворац Шпилберг, тржни центар Ванковку и стару градску већницу. Поставка у Шпилбергу је таква да би могао да се сними хорор филм. Кустос нам је причала страшне анегдоте док нас је водила поред тамница са справама за мучење и „затвореницима”. Током овог излета били смо и део импровизованог живог програма на радио станици Фреквенција1, који води модератор Руда из Остраве. Посетили смо и Велехрад, који представља спој културе наша два народа, јер се у њему налази базилика Св. Ћирила и Методија. У Злину смо видели насеља која је саградио чувени произвођач обуће Бата и посетили смо ЗОО Лесна.
После пет дана поздравили смо се са нашим домаћинима. Многи од нас су склопили јака пријатељства и пожелели да наставимо да се дружимо и ван школе.
Ова посета нам је показала да између наше две земље, поред географске удаљености и занимљивих разлика, има и веома много сличности. Задовољство нам је да смо успели да створимо везу која ће за нашу школу и у будућности имати велики културни и језички значај.
Николина Беломарковић I1

Ceska2  Ceska3

Slike iz Češke

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s